Утрински Весник
Магазин
300x250 opst2

Рецептот за лажниот ајвар кој го освои интернетот – Потребно е само половина час за да се направи

Ajvar i leb.jpg
Img 7972

Ајварот е еден од најпопуларните намази низ целиот Балкан. Главната состојка е црвената пиперка, но постојат различни варијации со додавање на модар патлиџан, лути пиперки и лук.

Неговата подготовка може да трае со часови. Затоа, ако сакате да имате домашен ајвар што можете да го јадете веднаш, пробајте го овој рецепт.


Состојки: црвена пиперка, масло, лук, сол и други зачини по ваш избор.

Подготовка: Пиперките за ајвар најчесто се печат на скара или во рерна, но најбрзата опција е да ги печете пиперките во тава. Ако одлучите да ги печете во тава, ќе ви треба капак.

Најважно е да ги печете на средна температура за да не изгорат. Кога ќе се испржат рамномерно од сите страни, оставете ги настрана да се изладат.

Најтешкиот чекор во овој рецепт е лупењето на пиперките. Откако ќе го завршите овој чекор, ставете ги пиперките во блендер и додадете растително масло и зачини по ваш избор. Солта и лукот се обично основните зачини во овој рецепт, но можете да додадете и други зачини.

Можете да прочитате

ЉУБОВЕН ХОРОСКОП ЗА ОКТОМВРИ 2025 ГОДИНА: Кој донесува важни одлуки, а кого го чека љубов како од бајка?

Словенија, Шпанија, Холандија, Ирска и Исланд бараат „Евровизија“ да го исклучи Израел

Науката потврди: Овошјето ги штити белите дробови од загадениот воздух