Работата од дома им овозможува на луѓето да се хранат поздраво, да се чувствуваат помалку под стрес и да имаат понизок крвен притисок, според истражувањето на Агенцијата за здравствена безбедност на Велика Британија (NHS).
Истражувањето опфати преглед на речиси 2.000 академски трудови за работните места по пандемијата „Ковид-19“.
Префрлањето на работа од дома за време на Ковид е поврзано со зголемен внес на зеленчук, овошје, млечни производи и грицки, додека студијата покажала дека младите и жените најмногу ја подобриле својата исхрана.
Две студии, исто така, укажаа на зголемување на телесната тежина од над 40 проценти кај луѓето кои работат од дома, и дека овој тип на работа го претпочитаат вработените со повисоки примања, додека жените кои се грижат за мали деца се најмногу стрес.