Утрински Весник
Магазин

Најдобро растение за контрола на високиот холестерол

Suseni Ruzmarin V.jpg

Употребата на растенија и зачини во исхраната може значително да влијае на вкусот на храната, но и да помогне да се внесат различни хранливи материи во организмот. Иако одредени зачини и билки се попопуларни од другите, многумина ќе се согласат дека рузмаринот е на самиот врв на популарноста.

Диететичарите го издвоија ова растение како најдобро за употреба во исхраната на луѓето кои имаат проблеми со висок холестерол. Причината поради која истакнуваат е дека рузмаринот е богат со антиоксиданси. Совршено може да се користи во комбинација со маслиново масло, но и со други намирници кои се дел од медитеранската исхрана.

Бога со антиоксиданси

Диететичарот Џордан Хил истакнува дека „рузмаринот е богат со антиоксиданси кои се борат против воспаленијата и оксидативниот стрес во телото, што на крајот помага да се спречи штетната оксидација на лошиот или ЛДЛ холестеролот“.

Постара студија, објавена во Int J Clin Med., покажа дека рузмаринот влијае на нивото на гликоза и холестерол во крвта. Како што е соопштено од Eating Well, 48 учесници учествувале во истражувањето и земале два, пет или десет грама мелен рузмарин дневно четири недели. На учесниците им била тестирана крвта пред и на крајот од студијата, а резултатите покажале дека учесниците кои земале најголема доза (десет грама во текот на четири недели) имале значително пониско ниво на лош холестерол.

Често се користи во најдобрите диети во светот

Медитеранската исхрана се смета за најдобра и најздрава во светот, а рузмаринот е вообичаен зачин кој се користи во неа. Овој тип на исхрана е богат со овошје, зеленчук, мешунки, јаткасти плодови, семки, масна риба, екстра девствено маслиново масло и ограничена количина на додадени шеќери и заситени масти.

Јадењата во медитеранската исхрана се збогатени со зачини како рузмарин, оригано, босилек, цимет, ѓумбир и други зачини кои се поврзани со различни здравствени придобивки. Како што објави Eating Well, употребата на рузмарин во подготовката на јадењата може да додаде антиоксиданси и влакна во садот, како и да го подобри вкусот.

Помага да се намали внесот на заситени масти

Луѓето кои имаат висок холестерол треба да внимаваат на внесот на заситени масти од полномасно млеко, путер, павлака, пржена храна, сувомеснати и високомасни црвено месо. Меѓутоа, ако изберете да јадете црвено месо повремено, можете да го намалите внесот на заситени масти со маринирање на месото со билки.

Билките како рузмарин не содржат масти. Со својот земјен и дрвенест вкус, рузмаринот има силен вкус и добро се комбинира со други билки како мајчина душица, мајоран и оригано.

Нутриционистот и диететичар Сара Хас истакнува дека особено е добро да се користи рузмарин при маринирање на говедско месо. „Тоа е затоа што соединенијата во рузмаринот помагаат да се спречи формирањето на хетероциклични амини (канцерогени соединенија) кои можат да се формираат на месото за време на печењето на скара“, тврди Хас.

Можете да прочитате

Крцкаво пилешко мевце, се приготвува многу лесно, а тајната е во една состојка

Новинарката од “Здраво Македонијо” се онесвести во познат скопски локал – Ги бара докторките кои несебично и притрчале на помош

Три хороскопски знаци кои ги обвинуваат другите за сè лошо што им се случува