Утрински Весник
Магазин

Мармалад од тиква и јаболка

20251106105505 big 730x400 66.webp.webp
Dik 300x250 mk

За овој мармалад најдобро е да користите кисели јаболка, поради слаткиот и благ вкус на тиквата.

     Состојки:

  • 500 грама излупени јаболка
  • 500 грама исчистена тиква
  • сок од 1 лимон 
  • 150 мл сок од јаболка (100%)
  • 1  ванилин шеќер
  • 1/2 лажичка мелен цимет
  • 500 грама шеќер 

Подготовка:

Изрендајте ги исчистените јаболка и тиква и префрлете ги во тенџерето во кое ќе се готват, потоа додадете го исцедениот лимон, сокот од јаболка, ванилата, циметот и шеќерот. Добро измешајте сè и покријте, и оставете да отстои најмалку 2 часа. Потоа ставете ги на силен оган да се варат и кога ќе зоврие, намалете ја топлината. Продолжете да готвите уште 30 минути, мешајќи повремено. Тргнете го тенџерето од оган, а потоа исецкајте сè со блендер додека не добиете фино пире. Вратете сè на оган и оставете да зоврие, гответе уште 10 минути.

Можете да прочитате

Најразгалените деца се раѓаат само во овие хороскопски знаци

Денеска се празнува Светиот маченик Нестор

Три хороскопски знаци што привлекуваат богатство без многу труд