Високиот холестерол е ризик што носи потенцијално опасни по живот состојби. Мозочниот удар и кардиоваскуларните заболувања најчесто се последица на висок холестерол, па затоа е важно нивото на вкупниот холестерол во крвта да се одржува во нормални граници. Затоа се важни упатствата – одржување здрава тежина, редовно вежбање и живеење без алкохол.
Исхраната е исто така клучен фактор, а храната богата со влакна како гравот, овесната каша и авокадото може да помогне во намалувањето на „лошиот“ ЛДЛ холестерол додека го зголемува „добриот“ ХДЛ холестерол. Како што се испостави, постои моќен зеленчук кој може да го стори истото. Можеби е малку лут и може да ве расплаче – но тоа е моќен кромид што го намалува холестеролот.
Некои од различните хранливи материи што ќе ги најдете во шолја динстан кромид без сол вклучуваат, според Health digest, 349 милиграми калиум, 73,5 mg фосфор, 46,2 mg калциум и нешто повеќе од 23 mg магнезиум.
Кромидот содржи и флавоноид познат како кверцетин. Истражувачите од студија од 2017 година се обидоа подобро да ја разберат врската помеѓу кверцетинот и неговите потенцијални ефекти врз обратниот транспорт на холестерол, или процесот со кој телото го отстранува холестеролот од клетките. Користејќи глувци хранети со храна богата со масти, беше откриено дека кверцетинот го зголемува транспортот на холестерол, го намалува нивото на холестерол и го подобрува функционирањето на „добриот“ ХДЛ холестерол. Се покажа дека дури и алтернативните форми на кромид ги нудат истите придобивки за намалување на холестеролот. Во една осумнеделна студија објавена во 2015 година, истражувачите откриле дека пиењето сок од кромид богат со кверцетин значително го намалува нивото на ЛДЛ холестерол кај пациенти со благо висок холестерол.
Без разлика дали уживате во варен или сиров кромид, овој зеленчук може да ја надополни секоја салата, плескавица, чорба и многу повеќе. Меѓутоа, ако не сакате да јадете кромид, додатоците на кромид потенцијално можат да го намалат нивото на холестерол. Истражувачите од мета-анализата од 2021 година испитуваа десет различни клинички испитувања и заклучија дека суплементацијата со лук го намалува нивото на лошиот холестерол, го зголемува нивото на добриот холестерол и го регулира вкупниот холестерол. Сепак, не беше забележана врска помеѓу суплементацијата на кромидот и подобрувањата на нивоата на триглицериди, а истражувачите нагласија дека се потребни повеќе студии.