Утрински Весник
Магазин
Img 7972

Дуњата – природен сојузник за здравје и имунитет

Dunja.jpg
Img 7972

Боите на есента носат со себе изобилство од вкусни и здрави плодови кои го подготвуваат организмот за студените месеци. Сезонските растенија се богати со витамини, минерали и природни состојки кои го зајакнуваат имунитетот, ја подобруваат енергијата и помагаат телото полесно да се приспособи на промените. Еден од највредните дарови на есента е дуњата.

Овој миризлив и лековит плод припаѓа на истото семејство со јаболката и крушите. Иако ретко се консумира свежа, дуњата е идеална за подготовка на сокови, компоти, џемови, ликери и слатко.


Покрај прекрасниот вкус, дуњата е вистински извор на здравје:

  • Помага при слабеење – има малку калории и масти, а многу влакна и витамин Ц, што ја прави идеален избор за одржување на телесната тежина.
  • Ја подобрува дигестијата – делува поволно при чир, дијареа и проблеми со варењето.
  • Го штити срцето – пектинот го намалува лошиот холестерол, калиумот го регулира крвниот притисок, а витаминот Ц го зајакнува кардиоваскуларниот систем.
  • Ја подобрува крвната слика – високото ниво на железо помага во спречување на анемија.
  • Го зајакнува имунитетот – витаминот Ц создава природна бариера против инфекции и настинки.

Дуњата не е само симбол на есента, туку и природен лек кој ја потсетува секоја трпеза дека здравјето секогаш започнува од природата.

Можете да прочитате

Три последици по здравјето што се случуваат по промена на часовникот

Престанувањето со пушење, го забавува губењето меморија и подоцна во животот

Делегација на МПЦ-ОА, предводена од митрополитот Петар во посета на Валаам