
Боите на есента носат со себе изобилство од вкусни и здрави плодови кои го подготвуваат организмот за студените месеци. Сезонските растенија се богати со витамини, минерали и природни состојки кои го зајакнуваат имунитетот, ја подобруваат енергијата и помагаат телото полесно да се приспособи на промените. Еден од највредните дарови на есента е дуњата.
Овој миризлив и лековит плод припаѓа на истото семејство со јаболката и крушите. Иако ретко се консумира свежа, дуњата е идеална за подготовка на сокови, компоти, џемови, ликери и слатко.
Покрај прекрасниот вкус, дуњата е вистински извор на здравје:
- Помага при слабеење – има малку калории и масти, а многу влакна и витамин Ц, што ја прави идеален избор за одржување на телесната тежина.
- Ја подобрува дигестијата – делува поволно при чир, дијареа и проблеми со варењето.
- Го штити срцето – пектинот го намалува лошиот холестерол, калиумот го регулира крвниот притисок, а витаминот Ц го зајакнува кардиоваскуларниот систем.
- Ја подобрува крвната слика – високото ниво на железо помага во спречување на анемија.
- Го зајакнува имунитетот – витаминот Ц создава природна бариера против инфекции и настинки.
Дуњата не е само симбол на есента, туку и природен лек кој ја потсетува секоја трпеза дека здравјето секогаш започнува од природата.