Утрински Весник
Македонија

СЗО и ФАО: Доколку се почитуваат препораките, вработените во маркетите не би требало да ја загадат храната

СЗО и ФАО: Доколку се почитуваат препораките, вработените во маркетите не би требало да ја загадат храната
Cevahir mall aerodrom pulsira vol 4 vfinal 300x300px baner

Скопје, 15 прил 2020 (МИА) – Работниците со храна во маркетите и продавниците не би требало да ја загадат храната доколку ги следат стандардните, добри лични хигиенски практики кои го намалуваат ризикот од пренесување на вирусот. Мерки, како што е често миење на рацете, употреба на средства за дезинфекција на рацете, употреба на заштитна облека, добра респираторна хигиена, ќе го намалат ризикот од ширење на болеста, порачуваат Светската здравствена организација (СЗО) и Организацијата за земјоделство и храна (ФАО) во заедничкиот водич за Ковид-19 и безбедноста на храната.

СЗО и ФАО како дополнителен начин за заштитаа ги посочуваат регулирањето на бројот на купувачи во продавниците, чекањето во редици со растојание, поставување на средства за дезинфекција, ознаките на подот од маркетите за да се држи растојание,…

-Иако засега нема научни докази кои сугерираат дека храната е поврзана со пренесување на Ковид-19,  важно е да се одржува хигиената околу полиците каде е поставена храната во маркетите, а потрошувачите да ги мијат овошјето и зеленчукот пред консумација, велат од СЗО и ФАО. вј/са/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Уапсен 24-годишник на блокадата кај Пластичарска нападнал полициски службеник

Во Собранието денес ќе се бираат нови министри

Набавка на 100 нови амбулантни возила и уредување на паркингот кај Клиничкиот центар