Утрински Весник
Магазин

Тиквата – есенскиот дар што го штити срцето, го јакне имунитетот и го продолжува животот

Tikva 1.jpg

Свежата тиква, позната и како „роднина на дињата“, е вистински бисер на есенската трпеза. Не само што го најавува доаѓањето на студените месеци, туку претставува и вистински заштитник на здравјето – богата со витамини, минерали и антиоксиданси кои му се неопходни на организмот.

Според нутриционистите, тиквата е рудник на калиум и влакна, две хранливи материи кои честопати недостасуваат во исхраната на возрасните. Таа не само што е вкусна и разновидна во подготовката, туку и има докажано позитивно влијание врз дигестивниот, кардиоваскуларниот и имунолошкиот систем.


„Месото“ од тиквата — делот со интензивна жолто-портокалова боја — е највредниот дел. Тој изобилува со пектин и диететски влакна кои ја подобруваат работата на цревата и го спречуваат запекот. Пектинот, природен пребиотик, ги храни добрите бактерии во дигестивниот систем и придонесува за подобра рамнотежа на микрофлората.

Богатата содржина на калиум го намалува крвниот притисок и го штити срцето. Како што објаснуваат експертите, исхраната богата со калиум помага бубрезите да го исфрлат вишокот натриум и на тој начин го намалува ризикот од срцеви и мозочни удари.

Тиквата е и вистинска ризница на бета-каротен, антиоксиданс кој телото го претвора во витамин А – клучен за здрави очи, кожа и силен имунитет. Според податоците на Националниот институт за здравје, тиквата содржи повеќе бета-каротен дури и од морковите и слатките компири. Истражувањата покажуваат дека оваа состојка може да помогне и во превенција на одредени видови рак.

Освен тоа, тиквата има силно антиинфламаторно дејство. Благодарение на бета-каротенот, помага во намалување на воспалителните процеси во организмот, кои ако станат хронични, можат да доведат до сериозни заболувања како дијабетес, кардиоваскуларни болести и рак. Студиите објавени во научните списанија Nature Medicines и Plants потврдуваат дека токму бета-каротенот е еден од најсилните природни борци против воспаление.

Најновите истражувања покажуваат дека редовната консумација на тиква може да помогне и во превенција на канцерогени промени, како и во заштита на бубрезите и срцето.

Со оглед на тоа што е нискокалорична и богата со хранливи материи, тиквата е идеален избор за луѓе што внимаваат на исхраната или се на диета. Освен во кујната, таа го наоѓа своето место и во козметиката – како природен извор на витамини и ензими што ја обновуваат и освежуваат кожата.

Тиквата, симбол на есента и празничната топлина, не е само уживање на трпезата — таа е мала фабрика на здравје што вреди да ја има секој дом во студените месеци.

Можете да прочитате

Чешка ќе дозволи лекарите да препишуваат лековити „магични печурки“ од следнава година

Трчањето во зима е корисно

Дел од Амазонија има нов приватен сопственик