Важно е да се контролира големината на порциите на лубеницата и дињата. Порција од 300 до 500 грама дневно нема да предизвика прејадување и нема да му наштети на здравјето на гастроинтестиналниот тракт. Се препорачува да се јаде лубеница и диња во првата половина од денот. Ова ќе помогне да се избегне вечерно зголемување на нивото на шеќер во крвта и нарушувања на спиењето.
Кој треба да внимава?
Умерените количини лубеница не претставуваат сериозен ризик по здравјето за повеќето луѓе, но некои треба да бидат претпазливи, пишува Medical News Today.
Пред сè, зборуваме за дијабетичарите. Лубеницата е овошје со природна содржина на шеќер. Луѓето со дијабетес мора однапред да го планираат внесот на овие јаглехидрати во нивното дневно мени. Подобро е лубеницата да се консумира цела отколку како сок, бидејќи влакната се отстрануваат со цедење, па телото полесно го впива шеќерот. Ова може да го зголеми ризикот од скокови на гликоза.
Исто така, некои може да развијат симптоми на алергиска реакција, како што се осип, оток и отежнато дишење, после јадење лубеница. Ако тоа се случи, на лицето му е потребна медицинска помош бидејќи алергиската реакција понекогаш може да доведе до анафилакса, која е опасна по живот состојба.
Дијабетичарите и пациентите кои земаат бета-блокатори, лекови за срцеви заболувања, мора да внимаваат кога јадат диња. Имено, дињата обезбедува околу 10 отсто од дневната потреба за калиум, а бета-блокаторите можат да предизвикаат зголемување на нивото на калиум. Луѓето кои земаат бета-блокатори треба умерено да консумираат диња, бидејќи високото ниво на калиум може да доведе до оштетување на бубрезите.
Исто така, секој со проблеми со бубрезите треба да се консултира со лекар пред да го зголеми внесот на храна богата со калиум, како што е дињата.