Бозелот е растение за кое е докажано дека има антивоспалителни, бактерицидни, диуретични и дијафоретични својства. Јасно е зошто нашите баби и дедовци го сметаат за многу здрав.
Секако, сега е време да го направите сирупот од цветот на бозел, но доколку сте љубители на црниот бозе, еве рецепт за тоа кога ќе биде целосно зрело.
Зошто сирупот од бозел е здрав?
Покрај тоа што предизвикува здрава доза на носталгија и враќање во детството, има навистина корисни лековити својства. За среќа, неговите цвеќиња не е тешко да се најдат. Бозелот како што го нарекуваат уште содржи витамини А, Б и Ц, флавоноиди, каротини, танини, рутин и гликозиди. Токму поради флавоноидите кои ги содржи, ова растение се смета за многу лековито. Тие се моќни антиоксиданси кои го штитат нашето тело од оштетување.
Освен тоа, сокот од бозел е ефикасен за прочистување на крвта, го ослободува желудникот од вишокот киселина, помага во лекувањето на дишните патишта, го забрзува исфрлањето на токсините и песокот од уринарниот тракт и ги зајакнува коските. Сепак, листата не завршува тука. Многу е ефикасен и во борбата против мозолчињата, па затоа редовната употреба ќе ја направи кожата мека, ќе ги намали порите и ќе ги отстрани старечките дамки.
Состојки:
25 цветови
4 кг шеќер
125 гр лионтус
Подготовка:
Соберете ги цвеќињата и добро измијте ги. Потопете ги во 4 литри вода и оставете ги да отстојат 24 часа.
По 24 часа се цеди и во водата се додава шеќерот и лимонтусот. Мешајте додека не се раствори шеќерот. Доколку шеќерот не се раствори веднаш, можете да го повторите мешањето по неколку часа.
Оставете го следните 24 часа и сирупот е готов. За употреба, разредете го со вода.
Чувајте го сокот во стаклени шишиња и во ладна, темна просторија.