Не само што е ценето поради неговиот фантастичен вкус, туку е и исклучително разновидно, погодно и за солени и за слатки јадења. Тоа е исто така преполно со здравствени придобивки, особено кога посегнувате по екстра девствената сорта. Но, дали маслиновото масло се расипува?
Маслиновото масло, како и секое друго масло, не е бесмртно, како и секој друг производ. Светлината, топлината и кислородот го разградуваат маслото со текот на времето, предизвикувајќи со текот на времето да се расипе. Ова, секако, влијае и на вкусот и на исхраната, па доколку не сакате да уништите совршено добра чинија тестенини или да ги намалите сите тие моќни фитонутриенти, внимавајте со маслиновото масло и фрлете го ако не е добро.
Како да препознаете дали вашето маслиново масло се влошило
Според Real Simple, исто како што можете да мирисате млеко за да видите дали е кисело, вашиот нос е вашиот најдобар пријател кога станува збор за оценување на маслиновото масло. Помирисајте го за да видите дали ви мириса свежо, а ако сè уште не сте сигурни, напијте се.
Ако маслото има вкус или мирис на застоени јаткасти плодови, боички, стар кармин и остава мрсна, восочна уста, ако не ве потсетува на нешто свежо и вкусно, веројатно се расипало.
Дали можете да користите маслиново масло со поминат рок?
Мали количини на маслиново масло со поминат рок нема да ви наштетат, но некои истражувања сугерираат дека гранивото масло во редовна ротација може да предизвика здравствени последици за оние кои го користат долго време.
Кога маслото ќе се оксидира и ќе пукне, здравите масти во екстра девственото маслиново масло се распаѓаат и почнуваат да се формираат слободни радикали. А слободните радикали се всушност спротивни на антиоксидансите и можат да предизвикаат штета во вашето тело.
Како да спречите расипување на маслиновото масло
Спречувањето на маслото од расипување започнува во супермаркет. Купувањето на големо може да изгледа како поекономичен избор, но не ако на крајот морате да го фрлите вишокот. Експертите препорачуваат да се купи шише кое ќе трае четири до шест недели.
Исто така, мудро е да ги прескокнете маслата што доаѓаат во проѕирни садови, бидејќи светлината не е ваш пријател кога станува збор за долговечноста. Наместо тоа, одлучете се за шишиња со маслиново масло кои се направени од темно стакло, кое ќе го заштити маслото од сончева светлина и ќе му го продолжи рокот на траење. Кога ќе го вратите дома, чувајте го на ладно, темно место подалеку од шпоретот.
Дали треба да го чувате маслиновото масло на ладно место?
Чување на маслиново масло во оставата, чајната кујна во повеќето случаи е добро решение, но ако едноставно немате доволно ладно место, фрижидерот е секогаш добра опција. Само знајте дека маслиновото масло се зацврстува додека се лади.
Извадете го маслото од фрижидер околу половина час пред да планирате да го користите. Алтернативно, можете да дозирате помала количина за да ја задржите на собна температура, а остатокот да го чувате во фрижидер.
Што да направите со маслиново масло со истечен рок?
Најважно е да не фрлате маслиново масло (или кое било друго масло за готвење) во одводот, бидејќи тоа ќе ви ги затне цевките. Наместо целосно да се ослободите од него, размислете да го користите за нешто друго, како што е чистење. Идеален е за кондиционирање на кожа, полирање на дрво или враќање на сјајот на вашиот нерѓосувачки челик.