Helicobacter pylori се смета за главна причина за стомачни и дуоденални улкуси, гастритис и многу други воспаленија и инфекции на дигестивниот тракт.
За третман на инфекција со хеликобактер пилори се препишуваат специјални антибиотици и пробиотици, а третманот трае околу две недели. Покрај модерната медицина, во лекувањето на оваа бактерија можат да ви помогнат и природните лекови кои даваат одлични резултати.
Helicobacter pylori е единствената бактерија која може да преживее во кисела стомачна средина со многу малку кислород, на температура од 37 степени Целзиусови. Покрај во слузокожата на желудникот, пронајден е и во рани на луѓето, на слузницата на усната шуплина, во денталниот плак, плунката и столицата.
Симптомите предизвикани од бактериите се симптоми на гастритис – воспаление на слузницата на желудникот или болест на чир на желудникот. Најчест симптом е болката со глодање во стомакот, во пределот веднаш под градната коска. Болката се влошува кога желудникот е празен, а се намалува кога желудникот е полн, по конзумирање млеко или антациди – лекови кои ја неутрализираат стомачната киселина. Други симптоми вклучуваат губење на апетит, надуеност, подригнување, гадење, повраќање и металоиди, а понекогаш и темна столица.
Постојат и природни лекови за искоренување, со кои оваа бактерија може да се „лечи“, односно да се отстрани од желудникот. Иако овие природни третмани можат да помогнат во лекувањето на Helicobacter pylori, тие не треба да го заменат медицинскиот третман пропишан од лекар. Пред да започнете каков било режим на природен третман, се советува консултација со здравствен работник.
Свежиот домашен сок од зелка е древен природен лек за Helicobacter pylori.
Зелката добро измијте ја, исечете ја на парчиња и ставете ја во соковник или блендер. Ако сокот е густ, по желба разредете го со вода. Се препорачува да се консумира на празен стомак, 3 пати на ден по 1 децилитар пред јадење.
Според некои, најефективниот третман за лекување на хеликобактер пилори е употребата на пчелни производи – прополис и перга.
Прополисот најдобро се користи во форма на алкохолна тинктура – 10 капки прополис во чаша вода. Пијте по една чаша пред секој оброк. Прополисот не треба да се користи додека земате антибиотици.
Пергата или пчелниот леб е всушност полен со највисок квалитет, полн со ензими, мед, нектар и корисни микроорганизми. Свежиот полен го обработуваат младите пчели и го оставаат да ферментира три месеци додека не стане перга.
Со Хеликобактер пергата треба да се консумира свежа и тоа само 10 грама дневно. Најдобро е да се користи после оброк.
Лененото семе е ефикасно и против Helicobacter pylori. Една лажица ленено семе прелијте со 200 милилитри врела вода, поклопете и оставете да отстои 2-3 часа. Процедете и земајте по 1 лажица пред секој оброк. Вака добиената слуз има позитивно влијание на желудникот, бидејќи ги обвива ѕидовите на желудникот и ја намалува болката.
Можете да користите и сода бикарбона против Helicobacter pylori со тоа што наутро ќе ставите лажичка сода во млака вода и ќе ја испиете на празен стомак. Следното утро исцедете лимонот во топла вода и испијте го. Направете го ова наизменично 40 дена.
Црниот ким е исто така природен лек за Helicobacter pylori. Во 1 децилитар топла вода истурете една кафена лажичка семки од црн ким. Оставете ја течноста да зоврие половина час, процедете и пијте по една доза дневно.
Друг едноставен, но многу ефикасен природен лек за уништување на Helicobacter pylori е растението чувар на куќата.
Потребни ви се 300 гр листови од растението и 2 лажици природен мед. Листовите сомелете ги во мелница за месо, исечкајте ги многу ситно или сомелете ги во блендер. Измешајте ги исецканите листови со мед и земете по една лажица наутро на празен стомак.
Исхрана против Helicobacter pylori
За проблеми со Helicobacter pylori се препорачуваат јаболка, круши, малини и рибизли. Изберете овошје со висока содржина на влакна, бидејќи тие најдобро ќе ви помогнат да се справите со симптомите како што се болки во стомакот. Некои од нив содржат флавоноиди, кои спречуваат понатамошна репродукција на Helicobacter pylori. Можете да консумирате и суво овошје.
Различни видови зеленчук се богат извор на антиоксиданси и лесно сварливи влакна. Меѓу нив, како и кај овошјето, можете да најдете вредни извори на флавоноиди. Добри се спанаќот, брокулата, грашокот, слаткиот компир, целерот, кромидот и лукот.
Изберете посно месо, како пилешко и мисирка. Не сите масти се штетни. Рибата содржи протеини, но и здрави омега-3 масни киселини. Протеинот можете да го најдете и во јогуртот со малку маснотии, киселото млеко и сирењето.
Во интегралните производи и житарки има многу поголема концентрација на антиоксиданси и флавоноиди отколку во белото брашно и белиот ориз. Јадете интегрален леб, интегрални тестенини, овесна каша и интегрален ориз.