Денес е Светски ден на чоколадото, по тој повод за сите љубители на чоколадото еве еден едноставен рецепт од само неколку состојки што е совршен за славење на овој ден.
Потребни се само три состојки и малку добра волја и трпеливост додека да се олади чоколадниот мус.
Состојки:
140 г марчмелоу
360 мл млеко (околу една и пол чаша)
170 г темно чоколадо
Подготовка:
1. Ставете ги марчмелоу и млекото во сад и загревајте на тивок оган додека не се растопат тотаните. Процесот трае околу 5-7 минути.
2. Смесата со стопените марчмелоу потоа истурете ја врз 170 г сечкано темно чоколадо и оставете 2-3 минути. Потоа мешајте додека смесата не се изедначи.
3. Поделете ја смесата на четири дела, односно истурете ја во четири чаши и ставете ја да се лади барем еден час.
4. Доколку сакате, можете да го збогатите мусот со шлаг, овошје или трошки од чоколадо.