Утрински Весник
Македонија

(Видео) Ковачевски: Францускиот предлог е неприфатлив

(Видео) Ковачевски: Францускиот предлог е неприфатлив

Премиер Димитар Ковачевски изјави дека францускиот предлог е неприфатлив за него и за неговата држава.

„ Северна Македонија е кандидат 17 години. Еве сме тука денес, а преговоротие не се започнати. Ова е сериозен проблем и сериозен удар врз ЕУ. Ние и Албанија и регионот не смееме да тапкаме во место поради една земја членка кпоја не успеава да се координира и да обезбеди деблокирање на нсшиот европски пат.
Билатералните прашања не смеат да станат мултилатералрен проблем. Како земја која е посветена на заеднишко решавање, влеговме во преговори со Бугарија да најдеме решение со европски вредности. Месеци наназад го посветувавме времето кон иднината. Бугарија реши да се врати во минатото и повторно да постави блокада која никому не оди во прилог. Време е ЕУ да ги исполни своите ветувања. Што се однесува до францускиот предлог, овој предлог е неприфатлив за Македонија.

– Предлог кој би бил прифатлви за Македониаје мора да содржи: чиста формулација за макеоднскиот јазик во преговарачката рамка и јасна заштита на македонскиот идентитет. Историските прашања не мижат да бидат дел од преговарачката рамка.

Можете да прочитате

СДСМ: Осуда за инцидентите и насилството на протестот организиран од ВМРО-ДПМНЕ и Левица

(Видео) Летаат јајца кон Собранието, демонстрантите бараат оставки

(Во живо) „Оставка, оставка“ се скандира на протестот пред Владата, демонстрантите ја пробија оградата