Утрински Весник
Македонија

Три години затвор за обвинетата за сообраќајката во која загина 13-годишен велосипедист

Три години затвор за обвинетата за сообраќајката во која загина 13-годишен велосипедист

Скопје, 19 јуни 2019 (/) – М.Л. обвинета за сообраќајната несреќа на „Илинденска“ во 2015 година во која загина 13-годишен велосипедист е осудена на казна затвор од три години.

Пресудата беше објавена денеска во Основниот кривичен суд – Скопје, кој соопшти дека  М.Л. се огласува за виновна за кривичното дело „Тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот од член  300 ст. 4 од Кривичниот законик и е осудена на казна затвор во траење од три години“. Судот посочува дека против оваа пресуда странките имаат право на жалба до Апелацискиот суд.

Сообраќајната несреќа се случи на 18 септември 2015 година на булеварот „Илинденска“ кај Градскиот парк, а во текот на постапката беа изведени шест вештачења.

– Како што беше наведено и при објавата на пресудата, Судот смета дека оваа пресуда треба да одекне во јавноста како предупредување за зголемено внимание и  почитување на законите, како и правилата и прописите за безбедност во сообраќајот кај сите учесници, соопшти Основниот кривичен суд – Скопје. хс/скс/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран