Утрински Весник
Македонија

Традиционално положување цвеќе на Споменикот на децата бегалци

Традиционално положување цвеќе на Споменикот на децата бегалци

Скопје, 30 јуни 2019 (/) – Делегации на здруженијата на Македонците и децата бегалци обединети во Сојузот Македон  денеска ќе положат  цвеќе на Споменикот на децата бегалци – жртви од Граѓанската војна во Грција 1946-1949 година во парк Жена Борец во Скопје.

Споменикот на децата бегалци е откриен на 30 јуни 1988 година, кога во Скопје е одржана Првата светска средба на децата бегалци.

Со полагањето цвеќе на Споменикот се одбележуваат 70 години од крајот на Граѓанската војна во Грција.лв/


Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Груби: На Али Ахмети му треба народот, на народот му треба Али Ахмети

Пратениците изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија

Млада скопјанка пронајдена почината во својот дом