Утрински Весник
Македонија

Скулптура на гигантски велосипед против крадење велосипеди

Скулптура на гигантски велосипед против крадење велосипеди

Скопје, 13 јуни 2019 (/) – Скулптура на гигантски велосипед за подигнување на свеста за проблемот со крадење велосипеди беше поставен денеска во Скопје.

Проблемот со крадење велосипеди тангира преку 150.000 граѓани во државата кои го користат велосипедод како еколошко, здраво и функционално превозно средство.

Проценките се дека изминативе десет години се украдени над 70.000 велосипеди, односно на скоро секој велосипедист му е украден најмалку по еден велосипед. Полицијата засега не е успешна во оваа борба и се пронаоѓа секој 1000-ти велосипед.

Велосипедот е изработен од метал и е со димензии 3 х 1.8 метри.бт/са/

 

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Маричиќ: Судската реформа клучна за пристапување во ЕУ, имаме уште за работа

Ковачевски разговараше со потсекретарот за тероризам и финансиско разузнавање во Министерството за финансии на САД

Мицкоски: За само 3 дена од 5-ти до 7-ми декември ЕСМ ќе увезе струја за околу 4.200.000 евра