Утрински Весник
Македонија

СДСМ: Во последните две години во железницата е инвестирано многу повеќе отколку за 11 години

СДСМ: Започна исплатата на зголемената социјална помош, над 25.000 семејства добија гарантиран минимален приход

Скопје, 3 јули 2019

За цели 11 години ВМРО-ДПМНЕ не изгради ниту еден метар пруга, не реконструираше ниту еден железнички правец, ниту една железничка станица.

11 години ВМРО-ДПМНЕ буквално го игнорираше железничкиот транспорт, а протестите и блокирањето на пруги од страна на вработените во железницата беа речиси секојдневие. Затоа, денес ВМРО-ДПМНЕ нема никаков кредибилитет да зборува за железницата.

Денес ВМРО-ДПМНЕ како по навика чека несреќи за да ги злоупотреби во дневно политички цели. Причините за оваа несреќа ќе ги утврдат надлежните институции. Добро е што нема жртви, факт е дека веднаш се реагираше и за брзо оспособување на пругата.

Факт е дека за само две години, Владата предводена од СДСМ направи многу повеќе за железницата отколку ВМРО-ДПМНЕ за 11 години.

За само две години:

Се изгради пругата Битола-Кременица.

Се гради пругата Куманово – Бељаковце, а во подготовка е пругата Бељаковце – Крива Пaланка.

Реконструирани се 10 железнички станици, а 2,5 милиони евра се наменети за реконструкција на железничката станица во Скопје.

Потпишан е Договор за грант во висина од 68,6 милиони евра со Европската банка за обнова и развој, преку Инвестициската рамка на Западен Балкан на Европската Унија, наменет за изградба на железничката пруга за поврзување со Бугарија и со Албанија.

Наместо лажна загриженост ВМРО-ДПМНЕ нека гледа и нека учи како се инвестира и развива железничката инфраструктура.

Центар за комуникации со јавноста-СДСМ

_____________________________________________________________

Утрински Весник овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

 

 

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Груби: На Али Ахмети му треба народот, на народот му треба Али Ахмети

Пратениците изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија

Млада скопјанка пронајдена почината во својот дом