Утрински Весник
Бизнис

СГИП: Градежниците да не работат на отворено од 11 до 17 часот

СГИП: Градежниците да не работат на отворено од 11 до 17 часот

Скопје, 1 јули 2019 (/) –  Заради најавите за виски температури во наредниот период Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање на РМ – СГИП бара работниците да не се изложуваат работниците на отворено, под директно зрачење на сонце, во периодот од 11 до 17 часот, повозрасните лица, бремените жени и хронично болните лица да бидат ослободени од работни обврски, како и спороведување проверка на техничко-технолошки колективни мерки за заштита, со адекватна вентилација и по можност климатизација.

Барањето за превентивни мерки при високи температури, како што информираат од Синдикатот го доставиле до Министерството за здравство, Министерството за труд и социјална политика, Државниот инспекторат за труд и Организацијата на работодавачи.

Оттаму велат дека барањето за превентивните мерки ги доставиле согласно временската прогноза која предвидува топлински бран од повисок ранг, со особено високи температури, до 40˚С, во период од 2 до 5 јули.

-Согласно Акциониот план за превенирање на последиците од топлотните бранови врз населението и мерките за Безбедност и здравје при работа, укажуваме дека работодавачите од целата држава треба да ги почитуваат општите препораки за заштита на работниците од високите температури како што се: заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11-17 часот, консумирање повеќе течности и хигиенски начин на подготовка на храната, се вели во соопштението од овој Синдикат.

СГИП препорачува и бара да горенаведените препораки останат валидни се додека траат високите температури и државните надлежни органи не донесат официјални упатства.

-Искрено се надеваме на координација помеѓу сите засегнати страни и јавно објавување на вакви барања со Апел да го заштитиме здравјето на вработените во градежништво и индустрија за градежни материјали во услови на топлотен бран, се додава во соопштението.

Од Синдикатот потсетуваат дека Безбедноста и здравјето при работа за вработените во нашата држава е исклучително важно право и обврска која мора да се спроведува и почитува. сст/са/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Владата ја ограничи маржата на млечните производи

Битиќи: Реформите кои ќе ги направиме во пристапниот процес кон ЕУ ги правиме за нас и нашите деца

НРБМ: Отвореното банкарство ќе донесе придобивки за граѓаните и компаниите