Утрински Весник
Македонија

Нуредини – Тимоние: Франција ќе не поддржи во напорите за зачувување на Охрид на листата на УНЕСКО

Нуредини – Тимоние: Франција ќе не поддржи во напорите за зачувување на Охрид на листата на УНЕСКО

Скопје, 12 јули 2019 (Утрински Весник) – Mинистерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини оствари работна средба со францускиот aмбасадор Кристијан Тимоние на која е потврдена досегашната поддршка и соработка од страна на Франција, како и заложбата за понатамошно развивање на билатералната помош со потпишување на билатерален договор за соработка од областа на животната средина.

Како што соопшти МЖСПП, амбасадорот Тимоние посебно ја истакна спремноста на Франција да ја поддржи нашата држава во исполнување на критериумите за зачувување на Охрид на листата на УНЕСКО (чие седиште е во Париз), како светско културно и природно наследство.

-Исто така, се разговараше и за статусот на проектот за изградба на пречистителна станица за отпадни води за Градот Скопје, како многу значаен инфраструктурен проект со кој ќе се придонесе не само за заштита на животната средина, туку и за подобрување на квалитетот на животот на жителите на Скопје и на целата држава. Подготовката на проектната и тендерска документација за овој проект која се реализира со поддршка на Француската Влада е во завршна фаза, односно треба да биде завршена до крајот на 2019 година. Реализацијата на овој проект е тесно поврзана со проектот финансиран со ИПА средства за изградба на колекторскиот систем за Град Скопје, кој започна во јануари 2018 година, а треба да заврши во февруари, 2020 година, се наведува во соопштението.

Министерот Нуредини, од друга страна, се посочува, се заблагодари за поддршката што Министерството ја добива во изминатите години од Франција и изрази уверување дека добрата соработка ќе продолжи и во иднина и ќе резултира со успешна реализација не само на овие, туку и на многу други идни проекти.

-Во разговорите се отвори и прашањето и се потврди подготвеноста на француската Влада да ги поддржи активностите на Република Северна Македонија за исполнување на барањата за членство во Европската Унија за Поглавјето 27, преку претставување и достапност на Француската Агенција за развој со регионално седиште во Белград, стои во соопштението од МЖСПП. вг/скс/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Вработен во Пошта уништил архивски материјал, против него е поднесена кривична пријава

Приведени разбојници во Скопје, следува кривична пријава

Претрес во Битола, пронајдена дрога, приведен дилер