Утрински Весник
Здрав Живот

На децата давајте им помалку шеќер

На децата давајте им помалку шеќер

Лондон, 27 јуни 2019 (/) – На децата треба да им се дава што помалку шеќер и што повеќе овошје, се вели во истражуавање на Кралскиот колеџ за педијатрија во Британија.

Количината шеќер во храна за бебиња треба да се намали, а родителите треба да им дадат на мали деца повеќе зеленчук за да го спречат развојот на желба за слатки, се наведува во студија од здравствени експерти.

Истражувањето покажува дека бебешка храна на која пишува „без додаток на шеќер” често содржи шеќер, мед или овошен сок.

Кралскиот колеџ за педијатрија и детско здравје вели дека родителите исто така треба да понудат горчливи вкусови бидејќи ќе ги заштитат со тоа децата од расипување на забите, лоша исхрана и прекумерна тежина. Во анализата се додава дека Владата треба да воведе обврзни граници за количина на шеќер, вклучително и шеќер во детска храна.

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Како да го идентификувате типот на кожата и грижа за секој тип на кожа?

igoreditor

Доколку дланките и стапалата постојано ви се ладни тоа може да укажува на овие 4 заболувања

utrinskilogin

Истражување покажало дека чувањето куче може да ви го продолжи животот

utrinskilogin