Утрински Весник
Бизнис

МЕПСО апелира земјоделците да не поминуваат со комбајните под проводниците

МЕПСО апелира земјоделците да не поминуваат со комбајните под проводниците

Штип, 4 јули 2019 (/) – Земјоделците во екот на сезоната за наводнување да не поставуваат системи за наводнување во далекуводните траси зашто водата е проводник на електрична енергија и контактот со проводните јажиња го зголемува ризикот од струен удар, соопшти МЕПСО.   

Во штипскиот и овчеполскиот регион во тек е жетвата на јачменот. МЕПСО секоја година на стартот на жетвените активности ги предупредува земјоделците да не поминуваат со комбајните под проводниците т.е. јажињата на далекуводите и да ги избегнуваат далекуводните траси зашто со тоа се изложуваат на ризик и ги загрозуваат сопствените животи, како и животите на лицата кои се наоѓаат во нивната околина. вдј/мч/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Шведска: Гас од „Северен тек 1“ истекува во Балтичкото Море

Нагло падна притисокот во „Северен тек 2“: откриено опасно истекување

Битиќи на Бизнис форумот во Хрватска: Пред нас се отвораат можности кои како регион треба да ги искористиме