Утрински Весник
Македонија

Медицински тимови од Воено-медицинскиот центар и Армијата на САД посетија три радовишки села

Медицински тимови од Воено-медицинскиот центар и Армијата на САД посетија три радовишки села

Скопје, 23 јуни 2019 (/) – Медицински тимови од составот на Воено – медицинскиот центар и од Армијата на САД, кои се вклучени како медицинска поддршка на вежбата „Одлучен удар“, во рамки на втората фаза на вежбата ги посетија радовишките планински села, Супурге и Прналија.

Тие на повозрасните жители на селата им овозможија да извршат проверка на крвниот притисок, како и други основни медицински прегледи. Исто така по претходно спроведена акција на донација од учесниците на вежбата се подели и хуманитарна помош во облека и обувки, соопштија од Министерството за одбрана.

Оваа активност, како што се посочува, е дел од цивилно воената соработка за време на вежбата, каде во осум градови на Република Северна Македонија, припадниците на двете најголеми армии кои учествуваат во „Одлучен удар“ заинтересираните граѓани ги запознаваат со карактеристиките на дел од моторните возила, оружјето и опремата која се употребува на вежбата, но и воедно да имаат спортски натпревари со екипи од локалните самоуправи .

До завршувањето на вежбата покрај веќе реализираните отворени денови за граѓаните на Гевгелија, Свети Николе и Кавадарци, вакви поставки ќе се реализираат на 26 јуни во Радовиш и Струмица, на 29 јуни во Битола, на 1 јули во Гостивар и на 5 јули во Скопје.

Вежбата „Одлучен удар“ која е досега најголема вежба организирана од нашата Армија и на која учествуваат 2.700 војници од армии на уште пет сојузници – САД, Литванија, Албанија, Бугарија и Црна Гора ќе трае до 8 јули, стои во соопштението. рп/скс/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

ВРМО-ДПМНЕ: Не видовме план од Ковачевски, туку реакција на претходна понуда на Мицкоски

Министрите повеќе нема да можат да јадат лигњи и октопод, Ковачевски забрани морска храна

Пендаровски во посета на Прилеп во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“