Утрински Весник
Македонија

Клиника за нефрологија: Пациентите со трансплантиран бубрег редовно примаат имуносупресивна терапија

Клиника за нефрологија: Пациентите со трансплантиран бубрег редовно примаат имуносупресивна терапија

Скопје, 5 јули 2019 (Утрински Весник) – Пациентите со трансплантиран бубрег примаат редовна имуносупресивна терапија со цел да се задржи трансплантираниот орган. Лековите се подигаат со конзилијарно мислење издадено од три лекари специјалисти интернисти-нефролози од аптеките во Скопје и во некои градови, соопшти денеска Универзитетската клиника за нефрологија.

Снабдувањето со имуносупресивна терапија досега се одвива непречено, посочува Клиниката и наведува дека во моментот има само недостиг од таблетки Микофенолична киселина од еден од производителите. Формулација на таблетки Микофенолична киселина од друг производител се достапни во аптеките, истакнува Клиниката

Сите лекови за трансплантирани пациенти поминуваат преку редовните контроли на Агенцијата за лекови – МАЛМЕД со потребната комплетна документација за квалитет и нивна сигурност и ефикасност. Досега несакан ефект од лек, алергистки реакции или некои други сериозни несакани ефекти не се пријавени од пациентите на Клиниката за нефрологија. Исто така, нема хоспитализирани пациенти со влошување на функцијата на трансплантираниот бубрег како резултат на терапијата која ја прима, додаваат од Клиниката за нефрологија. рп/сп/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

„Чекајќи го следниот состанок“ – Вучиќ и Ковачевски oдмораат на скали

Ковачевски-Нехамер во Прага: Австрија е силен поддржувач на Северна Македонија и регионот да се дел од ЕУ

Владата ја ограничи маржата на млечните производи