Утрински Весник
Македонија

Известувачите на ПССЕ изразуваат загриженост за положбата на македонското малцинство во Бугарија

Известувачите на ПССЕ изразуваат загриженост за положбата на македонското малцинство во Бугарија

Стразбур, 24 јуни 2019 (/) – Во извештајот на мониторинг комисијата на Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во рамките на пост-мониторинг дијалогот со Бугарија, за кој ќе расправа во четврток, германскиот парламентарeц Франк Швабе од групата на социјалистите и унгарскиот Золт Немет од групата на Народните партии, го поздразвуваат како значаен напредок на надворешната политика на Бугарија Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Северна Македонија. Но, истовремено тие изразуваат загриженост поради непочитувањето на правата и говорот на омраза на кое е изложено непризнатото македонското малцинство, јавува дописникот на / од Стразбур.

Германскиот парламентарeц Франк Швабе и унгарскиот Золт Немет,  во името на комисијата за следење на обврските на земјите членки, препознава дека Бугарија постигнала напредок од донесувањето на последниот извештај за пост-мониторинг дијалогот во 2013 година.

Тие притоа нагласувааат дека „главен настан во областа на надворешната политика, е потпишувањето од  Бугарија на договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Северна Македонија. Со овој договор им се стави крај на 18 години преговори и тоа претставува голем чекор напред“- велат известувачите.

Понатаму тие се осврнуваат и на отворениот проблем со „непризнатото“ македонско малцинство во Бугарија.

За време на посетата на Бугарија, Франк Швабе и Золт Немет се сретнаа со претставници на граѓанското општество кои работат на малцинските прашања, вклучувајќи ги и претставниците на Ромите и Македонците. Во нивниот извештај тие споменуваат неколку причини за загриженост кои им биле пренесени од претставниците на малцинството.

-Македонското малцинство не е признаено како такво од бугарските власти поради строгата примена на формалните критериуми, иако оваа група на повеќе пати ја изрази својата желба да ги има поволностите од заштитата со Рамковната конвенција за заштита на малцинстватам стои во извештајот.

Тоа за известувачите претставува  „извор на загриженост за македонското малцинство. Поради овие причини македонско малцинство нема претставник во Советот за малцинствата. Македонците немаат програма за етничките заедници и не добиваат државна помош за зачувување и развој на нивната култура и идентитет. Ниту македонски јазик, ниту историја не се учи во училиштата. Не е регистрирана ниту една македонска организација. Нашите соговорници сметаат дека припадниците на нивната заедница се дискриминирани.“,нагласуваат Франк Швабе и Золт Немет.

Македонците во Бугарија не постојат ни во статистичките бројки од пописот од 2011, односно тие се меѓу 49 000 лица кои се изјасниле како „други” (Руси, Ерменци, Македонци, Власи, Грци, Украинци и Евреи).

-На поопшто ниво, нашите соговорници ни кажуваа дека говорот на омраза со расистички и нетолерантен карактер сè уште претставува голема загриженост во Бугарија. Главните цели на овој говор на омраза се Ромите, муслиманите, Евреите, Турците и Македонците.“, велат тие.

Во последниот извештај за Бугарија, бугарските власти беа повикани систематски и безусловно да го осудат говорот на омраза против малцинствата, да ги зајакнат мерките за промовирање на толеранцијата и меѓусебното почитување и да ги охрабруваат одговорните политичари да прифатат примерно однесување.

-За жал, дознавме дека ситуацијата во овој поглед не се подобрила. Уште еднаш ги повикуваме властите да ги следат деталните препораки утврдени од ЕКРИ во својот извештај презентиран во рамките на петтиот мониторинг циклус, велат двата пратеници.

Инаку општо земени во извештајот за Бугарија се вели дека таа го воведе законодавство во областа на судството и борбата против корупцијата, со неколку исклучоци тоа е целосно во согласност со стандардите на Советот на Европа. Но таа, исто така одговори на извесен број на прашања за кои беше изразена загриженост од страна на Парламентарното собрание и другите механизми за следење на Советот на Европа. Сепак, прашањето за одржливоста и неповратноста на реформите и ефикасноста на мерките кои имаа за цел борба против корупцијата на високо ниво продолжи да се потпира на правилна примена на законодавството.

Комисијата за следење на обврските на земјите членки, предлага да се продолжи дијалогот за пост-мониторинг со Бугарија и да се оцени, во јуни 2020 година, напредокот во областа на судството, борбата против корупцијата на високо ниво, медиумите, основните права на малцинствата, борбата против говорот на омраза и насилството врз жените. тг/аа/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Груби: На Али Ахмети му треба народот, на народот му треба Али Ахмети

Пратениците изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија

Млада скопјанка пронајдена почината во својот дом