Утрински Весник
Македонија

ЗНМ: Рашковски дава пример како не треба да се однесува висок претставник на Владата кон новинарите

ЗНМ: Новинарите не смеат да имаат конфликт на интереси

Скопје, 2 јули 2019 (Утрински Весник) – Непримерениот и дрзок однос проследен со закани за тужби за клевети кон новинарите ја засенија денешната прес-конференција што ја одржа Генералниот секретар на Владата на Република Северна Македонија Драги Рашковски, реагираат од Здружението на новинари на Македонија.

– Ваквите директни закани за иницирање на судски постапки кон новинари од страна на високи претставници на Владата претставуваат притисок кон новинарите што може да резултира со самоцензура, реагираат од ЗНМ.

Генералниот секретар на Владата, според ЗНМ, потребно е да знае дека со неодговарањето на новинарски прашања на прес-конференцијата, која тој самиот ја организира, но и со дрскиот однос кон поедини новинари кои присутни на настанот, го нарушува и концептот на отвореност и транспарентност која Владата се обидува да го застапува.

– Го потсетуваме Рашковски дека доколку е незадоволен од етичките стандарди на конкретен новинарски или медиумски производ, тогаш тој може да упати претставка до медиумските саморегулаторни тела, нагласуваат од ЗНМ.

Од ЗНМ посочуваат дека високите претставници на Владата, но и воопшто јавните личности кои се дел од политичката сцена, потребно е да имаат повисок праг на толеранција кога кон нив се упатува критика од страна на новинарите. Тие е потребно да знаат дека тужбите за клевета и навреда кон новинарите претставуваат непопуларен метод кој се користеше во минатото, а тоа негативно се одразуваше на слободата на изразувањето и придонесуваше Македонија да биде ниско оценувана на светските индекси за слободата на медиумите. аа/нд/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

124 казни за брзо возење на територија на СВР Битола

Маја Морачанин повторно избрана за претседател на ДОМ

Утре наутро блокада на крстосницата кај „Мавровка“