• Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
среда, декември 11, 2019
Не се пронајдени резултати
View All Result
Утрински Весник - Utrinski Vesnik
  • Македонија
  • Бизнис
  • Здравје
  • Магазин
  • Спорт
  • Сцена
  • Технологија
  • Моја Кујна
  • Македонија
  • Бизнис
  • Здравје
  • Магазин
  • Спорт
  • Сцена
  • Технологија
  • Моја Кујна
Не се пронајдени резултати
View All Result
Утрински Весник - Utrinski Vesnik
Не се пронајдени резултати
View All Result

Енергетски корпички

од МИА
04-Јул-2019 11:38
во Моја Кујна
Енергетски корпички
0
Споделувања
Share on FacebookShare on Twitter

Вкусни и здрави овошни колачиња …

Потребно е:
за корпичките:
70 г овесни снегулки
40 г јачменови снегулки
30 г непечени бадеми
30 г исчистени печени ф’стаци
30 г непечени семки од сончоглед
30 г сусам
50 г исчистени урми
30 г кандирани брусници
70 г црно чоколадо
сок од 1 портокал (околу 130 мл)
1 лажица кокосово масло

за филот:
400 г кисела павлака
30 г шеќер
2 кесички ванилин шеќер
малку изрендана кора од портокал

и уште:
по малку малини, боровинки и парченца портокал или друго овошје, по желба

Подготовка:
– Киселата павлака помешајте ја со шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете ја изренданата кора од портокал, измешајте и оставете ја во фрижидер до филувањето.

– Овесните и јачменовите снегулки сомелете ги во блендер.

– Бадемите и ф’стаците ситно исецкајте ги.

– Ситно исецкајте ги и урмите и брусниците. И чоколадото ситно исецкајте го.

– Сите суви состојки ставете ги во еден сад, додадете го сокот од портокал и растопеното кокосово масло и со раце убаво измесете ја смесата за да се спојат сите состојки. Треба да добиете влажна и леплива смеса која лесно се обликува.

– Во силиконски калапи за мафини ставете 1/12 од горната смеса (значи смесата треба да ја поделите на 12 еднакви дела). Со лажиче или со рака убаво притиснете ја смесата во калапот. Подигнете ја смесата по краевите на калапите да добиете облик на корпички.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 15 минути.

– Оставете ги малку да се изладат и извадете ги од калапите. Кога потполно ќе се изладат корпичките наполнете ги со филот од кисела павлака и одозгора наредете го свежото овошје, по желба.

– Служете ги разладени, а чувајте ги во фрижидер во затворена кутија.

Извор: mia.mk

  • Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
Developed & Hosted by: IGAL Group - Online Solution

© 2019 Утрински Весник.mk | www.utrinskivesnik.mk

Не се пронајдени резултати
View All Result
  • Македонија
  • Бизнис
  • Здравје
  • Магазин
  • Спорт
  • Сцена
  • Технологија
  • Моја Кујна

© 2019 Утрински Весник.mk | www.utrinskivesnik.mk

error: