Утрински Весник
Бизнис

Една милијарда евра на сметките на над 490 илјади членови во приватните пенизски друштва

Една милијарда евра на сметките на над 490 илјади членови во приватните пенизски друштва

Скопје, 4 јули 2019 (/) – Во текот на минатата година во пензиските друштва од вториот пензиски столб имало 490.035 членови, на просечна возраст од 35 години. До крајот на минатата година во друштвата се акумулирани околу една милијарда евра, покажуваат податоците од Годишниот извештај на Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување – МАПАС за 2018 година.

Тие, како што појасни претседателот на Советот на експерти на МАПАС, Максут Али, средствата најчесто во 57 отсто од случаите ги инвестираат во хартии од вредност, во депозити 11 отсто и во акции три отсто. Во странство се инвестирале шест отсто и тоа во акции, а 21 отсто во удели во инвестициски фондови.

– Од вториот пензиски столб во 2018 година се исплатени 314 пензии и исплати за членовите во втор столб, во најголем дел за остварено право на семејна пензија поради починат член на семејство или инвалидски пензии. Само за мал број членови била остваена старосна пензија преку вториот столб, преку програмирани повлекувања, рече Али.

Тој додаде дека во текот на минатата година вредноста на средствата во доброволниот пензиски столб била  25 милиони евра на сметките на вкупно 24.388 членови.

Лани била остварена 281 исплата на надоместок од третиот столб, во најголем дел поради старост и во најголем дел како еднократни исплати. сст/сп/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

За доматите, краставиците и пиперот не се намалуваат увозните давачки во октомври и ноември оти тогаш производството е најголемо, вели Николовски

ФЕЦ Новаци е далеку од најголема фотоволтаична електрана во регионот, вели ВМРО-ДПМНЕ

Битиќи – Дуџак: Она што нема да го направиме денес, ќе не чини многу поскапо утре