Утрински Весник
Македонија

Градежните фирми лани потрошиле за 5,5 проценти помалку материјали и енергија

Градежните фирми лани потрошиле за 5,5 проценти помалку материјали и енергија

Скопје, 28 јуни 2019 (/) – Фирмите од градежната дејност лани потрошиле градежни материјали и енергија во вредност од 9.169. 835.000 денари, што е за 5,5 проценти помалку во однос на претходната година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во вкупната вредност на потрошените градежни материјали и енергија најголемо учество има групата Материјали за врзување со 3.535.280.000 денари (38.6 проценти), потоа следат групите „Потрошено гориво“ со 1.187.983.000 денари (13 проценти), „Изолациски материјали и премази“ со 1.158.258.000 денари (12.6  проценти) итн. лв/дма/

 

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството за труд и социјална политика

Маричиќ: Со политичка волја и конкретни чекори од ЕУ, интеграција на регионот е реална

Герасимовски: Со здравата и правилна исхрана ги поттикнуваме здравите навики кај децата