Утрински Весник
Македонија

Второ пријавување за упис во средните училишта

Второ пријавување за упис во средните училишта

Скопје, 24 јуни 2019 (/) – Во средните училишта денеска и утре е второто пријавување за упис во прва година во учебната 2019/2020 година. Слободни места има за вкупно 23 410 ученици.

Според податоците на Министерството за образование и наука, по првото пријавување кое беше минатиот понеделник и вторник, слободни остануваат 15 118  места за настава на македонски  јазик, 7 416 за настава на албански  јазик, 788 места за турски, 34 за српски  јазик и 54 места за повторувачи.

Слободни места според видот на образование за второто пријавување има 5 983 за гимназиско образование и 17 275 за стручно образование.

Резултатите од запишувањето и слободните места ќе бидат објавени на  26 јуни.

Конкурсот за запишување ученици е завршен во неколку гимназии, како и во училишта каде што има здравствена, економско-правна, електротехничка, угостителско-туристичка струка….

За второто пријавување, училиштата може да го намалат утврдениот број на минимум поени дадени во Конкурсот најмногу до 10 поени, освен за гимназиско образование, економско-правна и трговска струка и здравствена струка.

Со Конкурсот за запишување во прва година средно образование за учебната 2019/2020 година беа обезбедени вкупно 35 690 ученички места. На првото пријавување на 17 и 18 јуни се пријавиле 16 676 ученици, а се запишале 11 826. Од нив 4 464  во  гимназиско образование, 7 000 во стручно образование, 242 ученици во Спортска академија.

Третото пријавување во средните училишта каде што ќе има слободни места ќе биде на 1 јули. хс/бак/

 

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

130 санкционирани возачи во Скопје

Сончево време со умерена облачност и температура до 13 степени

Герасимовски: Денешната дојава за бомба во ,,Кочо Рацин” е лажна, граѓаните да бидат спокојни