Утрински Весник
Бизнис

Во првиот квартал 1,9 милиони претплатници во мобилната телефонија

Во првиот квартал 1,9 милиони претплатници во мобилната телефонија

Скопје, 3 јули 2019 (/) – Бројот на претплатници во мобилна телефонија во првиот квартал годинава изнесува 1.948.535, од кои 877.186 при пејд, а 813.367 постпејд резиденцијални, како и 257.982 постпејд деловни претплатници, објави Агенцијата за електронски комуникации.

Според информациите за состојбата со пазарот на електронски комуникации во мобилна и фиксна телефонија, во првиот квартал годинава е реализиран сообраќај од 1.311.733.709 минути.

Во вкупниот број на активни претплатници оне. ВИП има удел од 49,44 проценти, „Македонски телеком“ од 48,27 проценти, „Лајкамобајл“ од 2,08 проценти, а „Роби“ од 0,2 проценти.

Според приходи, најголем е уделот на „Македонски телеком“ (51,72 проценти), на „оне. ВИП“ изнесува 47,51 процент, на „Лајкамобајл“ е 0,57 проценти.

Во првиот квартал во државава биле регистрирани 386.966 фиксни линии, преку кои се реализирани 47.037.160 минути сообраќај. лв/са/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

(Видео) Вонредна прес-конференција на Ковачевски: Парно ќе има, училиштата ќе бидат на регулираниот пазар

И поглаварот на МПЦ повика на штедење на електричната енергија

Андонов: Ако не се постигне договор со „Адора“ за топланите, решението ќе се бара во Законот за управување со кризи