Утрински Весник
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Со мерката за поврат на ДДВ, наместо ветените 30.000 денари, граѓаните максимално можат да добијат 1.872 денари во годината

ВМРО – ДПМНЕ: СДСМ го уништи здравствениот систем

Скопје, 23 јуни 2019

Криминалната антибизнис влада на Зоран Заев манипулира со повратот на ДДВ. Имаме власт која секојдневно ги ограбува граѓаните со покачени даноци, акцизи и трошоци за живот бесрамно лаже дека ги враќа парите.

Со мерката за поврат на ДДВ со која власта толку се фали, наместо ветените 30.000 денари, граѓаните максимално можат да добијат 1.872 денари во годината или само 156 денари месечно.

Oваа ниска сума ја потврдуваат трошоците во потрошувачката кошничка на едно четиричлено семејство кое за да го помине месецот потребни му се 33.000 денари. Поголемиот дел на трошоци  кои им се неопходни на граѓаните не се со даночна стапка од 18%, туку се со 3, 5 или 6%, па така повратот на овие трошоци е уште помал.

Според потрошувачката кошничка граѓаните трошат 42% од буџетот на исхрана, но од тоа може да земат само 104 денари месечно затоа што данокот е 5%, додека пак 31% од трошоците им одат за комунални трошоци кои не се даночат па така со 73% потрошен семеен буџет може да се земе поврат од само 104 денари.

Со парите потрошени за хигиена, јавен превоз, лекови, облека и  културни активности граѓаните можат да добијат  уште приближно 52 денари. Така да стигнат до мизерни 156 денари на месечно ниво кои ништо не им значат за да ги покријат зголемените трошоци за живот кои драстично пораснаа изминативе две години.

Зоран Заев и СДСМ ветуваа дека со повратот на ДДВ граѓаните во годината ќе може да исплатат  кредит, да реновираат соба или да си платат годишен одмор. Но со овие средства кои реално би ги добило едно четиричлено семејство нема да може да си го плати ниту превозот, а камо ли да си дозволи да оди на годишен одмор.

Додека власта ја манипулира јавноста со оваа мерка која ќе биде привилегија исклучиво на богатите,  поскапеа нафтата, цените на мало, патарините, трошоците за живот и се покачија даноците.

Над 500.000 граѓани едвај врзуваат крај со крај, а власта наместо да воведе реални мерки со кои ќе им ги намали трошоците таа воведува мерки за мачкање на очи од кои бенефит ќе имаат само богатите како семејството на Зоран Заев.

Зоран Заев и СДСМ ја осиромашија и опустошија државата и наместо живот донесоа беда. На Македонија потребни и се промени и обнова кои единствено ќе дојдат кога оваа криминална власт ќе си замине.

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

____________________________________________________________

/ овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Театар во Град Скопје: Арсовска тераше инат со Славески и не се тргаше од говорницата

Алијанса за Албанците со предлози за ублажување на енергетската криза

Петровска: Ја повикувам Комисијата за одбрана одблиску да го следи спроведувањето на огласот за прием на професионални војници