Утрински Весник
Македонија

„Битола  Шекспир фестивал“ завршува со претставата „Крал Иби“

„Битола  Шекспир фестивал“ завршува со претставата „Крал Иби“

Битола, 28 јуни 2019 (/) – Култното дело „Крал Иби“ на Алфред Жари од Франција, режирано  од Васил Христов ќе ја спушти завесата на најновото издание на „Битола Шекспир фестивал“.

Крал Иби е извор на многубројни  теоретски и практични истражувања и мотив за градење на цели идејни движења во театарската естетика на дваесеттиот век, вулгарна гротеска која се интерпретира како авторско-режисерско-актерска дистанца и коментар за не-вредностите на современиот човек.

На последниот ден од „Битола Шекспир фестивал“ ќе настапат актерите Игор Ангелов, Биљана Драгиќевиќ Пројковска, Зоран Љутков, Софија Куновска, Катерина Шехтанска Лаковски и други од Драмски театар-Скопје.

Во изминатите денови во Битола настапија актери од Хрватска, Италија, Романија, Шпанија и Северна Македонија кои со своите театарски ансамбли изведоа претстави фокусирани на проблемот на позицијата на жената во денешното општество преку делата на Шекспир.

Фестивалот се одржува со поддршка на Министерството за култура и Општина Битола. мт/хс/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

Претрес во Битола, пронајдена дрога, приведен дилер

ВМРО-ДПМНЕ: Дали компанија од соларниот картел на Ковачевски со државна помош гради фабрика за панели кои потоа ќе ги продава на ФЕЦ Осломеј

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да ги деблокира законите за енергетика и за помош во време на криза