Утрински Весник
Македонија

Адеми – Пломп: Северна Македонија и Холандија треба да ја продлабочат образовната соработка

Адеми – Пломп: Северна Македонија и Холандија треба да ја продлабочат образовната соработка

Скопје, 2 јули 2019 (Утрински Весник) – Северна Македонија и Холандија можат и треба дополнително да ја продлабочат образовната соработка, со програми и проекти кои ќе отворат нови перспективи за развој и интеракција, беше констатирано на денешниот работен состанок на министер за образование и наука Арбер Адеми со амбасадорот на Кралството Холандија во Република Северна Македонија, Вилем Вутер Пломп.

Министерот Адеми и амбасадорот Пломп ја проценија досегашната соработка во областа на образованието и направија ретроспектива на програмите спроведени со поддршка на Холандија, како и за позитивното влијание што ги имале истите во унапредувањето на образовниот систем.

Од прес-службата на Министерството за образование и наука соопштуваат дена на овој состанок беше констатирано дека нашите две земји можат и треба дополнително да ја продлабочат оваа соработка, со програми и проекти кои ќе отворат нови перспективи за развој и интеракција.

Во оваа пригода, министерот Адеми го информира холандскиот амбасадор за некои од клучните реформи кои се преземени со цел подобрување на квалитетот на сите нивоа на образование, како и со цел да се обезбедат соодветни законски решенија кои ќе гарантираат реализација на современи образовни вредности во нашата земја.

Целта на сите обврски и реформи што се преземени од страна на Министерството за образование и наука и Владата на Северна Македонија, како што истакна Адеми, е приближување на нашиот образовен систем со образовните системи на европските држави.

– Не помалку важно за остварување на оваа цел е градење на кадри со вештини и знаења коишто се потребни на пазарот на трудот, во земјата и во странство, се наведува во соопштението.

Министерот Адеми даде висока оцена за одличната работа и изразената дипломатска конструктивност на амбасадорот Пломп на функцијата амбасадор, кој со својата мудрост и зрелост даде значаен придонес во зајакнувањето на врските меѓу нашите две земји, како и во интензивирањето на соработката во областа на образованието преку разни форми на делување. фф/аа/

Извор: mia.mk

Можете да прочитате

150 казни за брзо возење

Вработен во Пошта уништил архивски материјал, против него е поднесена кривична пријава

Приведени разбојници во Скопје, следува кривична пријава